Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Miodownik z masą budyniową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna wariancja tradycyjnego miodownika podana z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z masą budyniową

 

  • ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • poncz
  • 3 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody

 

 

  • polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki czekolady rozpuszczalna

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą budyniową
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier - zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera. Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia. Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Miodownik z masą budyniową
Składniki na ciasto wkładamy do malaksera
Miodownik z masą budyniową
Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy na złoty kolor
Miodownik z masą budyniową
Spody miodowe namaczamy obficie ponczem rumowym
Miodownik z masą budyniową
następnie składamy ciasto i odstawiamy do lodówki