Sposób przygotowania:
Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem
Ciasto: Suche składniki mieszamy, dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. jako ostatni dokładamy miód. Ciasto dzielimy na 4 części. każdą rozwałkowujemy i wycinamy średnice tortownicy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: W 1/2 szklanki mleka i rozrabiamy proszek budyniowy,. Resztę mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Budyń studzimy a następnie ucieramy z miękkim masłem. Blat kokosowy: Białka ubijamy cukrem pudrem. Gdy będą już sztywne dosypujemy wiórki kokosowe. wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa słonecznikowa: Wyłuskane ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu dodajemy masło i Mieszamy aż masą będzie jednorodna i dokładamy słonecznik. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową.
marietta