kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem kokosowym i karmelizowanym słonecznikiem. Mąż był do niego sceptycznie nastawiony bo nie lubi miodu ale kiedy spróbował stwierdził "wspięłaś się na wyżyny umiejętności".

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

Składniki:

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

 

  • na tortownice o średnicy 26 cm)
  • Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 15g cukru waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Krem budyniowy:
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • pół laski wanilii

 

  • Blat kokosowy:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 40g wiórków kokosowych

 

  • Masa słonecznikowa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 15 cukru waniliowego
  • 200g łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem
Ciasto: Suche składniki mieszamy, dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. jako ostatni dokładamy miód. Ciasto dzielimy na 4 części. każdą rozwałkowujemy i wycinamy średnice tortownicy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: W 1/2 szklanki mleka i rozrabiamy proszek budyniowy,. Resztę mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Budyń studzimy a następnie ucieramy z miękkim masłem. Blat kokosowy: Białka ubijamy cukrem pudrem. Gdy będą już sztywne dosypujemy wiórki kokosowe. wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa słonecznikowa: Wyłuskane ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu dodajemy masło i Mieszamy aż masą będzie jednorodna i dokładamy słonecznik. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową.