Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Biszkopt królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Świetnie pasuje na świąteczny stół zamiast tradycyjnego miodownika z masą grysikową.

Biszkopt  królewski

Składniki:

Biszkopt królewski

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt królewski
1.Mąkę wraz z sodą przesiać na stolnicę. W miseczce wymieszać cukier z jajkiem i miodem. Mąkę wysiekać z zimną margaryną, zrobić dołek, wlać masę jajeczno-miodową, dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto (jest dość rzadkie, można je schłodzić w zamrażalniku, by łatwiej się wałkowało). Podzielić na dwie równe części, rozwałkować, przenieść na blachę (24x38 cm). Placki piec przez 20-30 minut w 180◦C. 2.Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać z żółtkami i przesianymi makami wraz z proszkiem. Ciasto biszkoptowe wylać na taką samą blachę wyłożona papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i upiec (20-25 minut w 180◦C). 3.Z ½ l mleka odlać ½ szklanki. Do pozostałego dodać cukry, zagotować. W odlanym mleku rozmieszać mąki, wlać na wrzątek i ugotować budyń. Ostudzić. Ogrzana do temperatury pokojowej margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Do smaku można dodać ulubiony aromat lub spirytus. 4.Układamy warstwy ciasta: ciasto miodowe, powidło, masa, biszkopt masa, powidło, ciasto miodowe. Gotowy biszkopt królewski owijamy folią spożywczą, dociskamy deseczką i odstawiamy na całą dobę, by placki miodowe zmiękły. Ciasto można ozdobić w dowolny sposób.