gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjny sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny sernik na kruchym czekoladowym spodzie. Polany mleczną czekoladą i posypany skórką pomarańczową i żurawiną.

Tradycyjny sernik czekoladowy

Składniki:

Tradycyjny sernik czekoladowy

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,

Masa serowa

  • 1 kg twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sernik czekoladowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki.

Ser mielimy dwa razy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do sera dodajemy resztę składników oraz żółtka. Mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami.

Na natłuszczoną blaszkę wykładamy jedną część ciasta, na to masę serową i na koniec wykładamy pozostałe ciasto.

Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Upieczony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.

Smacznego.

Tagi:

ciasta serniki