Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z polewą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD: Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.
MASA SEROWA: Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao i cukier puder. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut - czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez noc ).
CAŁOŚĆ: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany. Wylewamy na duży talerz , wygładzamy i zostawiamy do zastygnięcia ( ale nie całkowitego stwardnienia ). Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku. Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami. Gotowe!
SPÓD: Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.
MASA SEROWA: Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%. Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej. Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao i cukier puder. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy , a następnie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 80-90 minut - czas pieczenia w pewnym stopniu zależy również od mocy i jakości naszego piekarnika , dlatego musimy go dostosować indywidualnie ( mój się piekł 80 minut ). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia ( u mnie przez noc ).
CAŁOŚĆ: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany. Wylewamy na duży talerz , wygładzamy i zostawiamy do zastygnięcia ( ale nie całkowitego stwardnienia ). Ostrym nożem wycinamy wstążki , podważając z boku. Roztopionym masłem czekoladowym smarujemy sernik a następnie obficie posypujemy czekoladowymi wstążkami. Gotowe!
Konczi