Sposób przygotowania:
Kandyzowany sernikETAP 1
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem.
ETAP 2
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość ponownie miksujemy. Ubite białka łączymy z masą serową.
ETAP 3
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania wykładamy skórkę pomarańczową.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Na tak przygotowany wierzch wylewamy owoce kandyzowane zatopione w białej czekoladzie.
ETAP 4
WYKOŃCZENIE: Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy kandyzowane owoce.
ETAP 5
Po wymieszaniu gotową czekoladowo – owocową masę wykładamy na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Gotowe.