jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kandyzowany sernik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tak wykończony sernik polecam jako świąteczny wypiek. Jest to bowiem czas, w którym w domowych wypiekach nie powinniśmy skąpić owoców i bakalii :).

Kandyzowany sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kandyzowany sernik

SPÓD:

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,

SER

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • Ok 23 dag cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 120 gram kolorowej skórki pomarańczowej,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • olejek pomarańczowy do smaku,
  • szczypta soli

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Kandyzowany sernik

ETAP 1

Kandyzowany sernik
przygotowane ciasto kruche wykładamy na spód tortownicy

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem.

ETAP 2

Kandyzowany sernik
Pod koniec do sera dodajemy sypkie składniki oraz olejek

SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość ponownie miksujemy. Ubite białka łączymy z masą serową.

ETAP 3

Kandyzowany sernik
Masę serową wykładamy na ciasto kruche

Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania wykładamy skórkę pomarańczową.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Na tak przygotowany wierzch wylewamy owoce kandyzowane zatopione w białej czekoladzie.

ETAP 4

Kandyzowany sernik
owocekandyzowane dodajemy do rozpuszczonej czekolady

WYKOŃCZENIE: Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy kandyzowane owoce.

ETAP 5

Kandyzowany sernik
czekoladę z owocami wykładamy na upieczony i przestygnięty sernik

Po wymieszaniu gotową czekoladowo – owocową masę wykładamy na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Gotowe.


Tagi:

ciasta serniki