AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Trdelnik czeski przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trdelnik miałam okazję zjeść niedawno w Czechach. Tak cudnie i aromatycznie pachnie, że nie można przejść obok obojętnie. A w smaku?? Czysta poezja.

Trdelnik czeski przysmak

Składniki:

Trdelnik czeski przysmak

Na ciasto

Na posypkę

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Trdelnik czeski przysmak
Drożdże należy utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 0.5 cm. Pokroić na paski o szerokości 4 lub 5 cm.

Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na nią nawijać paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem wałkujemy po posypce cukrowo-cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć z wałka wraz z folią, jej nadmiar zawinąć do środka.

Tak przygotowane trdelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.

Tagi:

ciastka