Sposób przygotowania:
Drożdżowe rurki z jabłkamiETAP 1
CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
ETAP 3
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.
Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
ETAP 4
Wierzch uformowanych rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową kruszonką.
Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).
ETAP 5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
ETAP 6
NADZIENIE: Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek).
Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
ETAP 7
Tężejącą masę jabłkową przekładamy do worka cukierniczego. Masą napełniamy upieczone drożdżowe rurki. Napełnione ciasto drożdżowe pozostawiamy by jabłka zastygły.
niezły kąsek
Magdalena88
Di bloguje
jaga85
ok 55
ciasteczka
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
skuter5