jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe rurki z jabłkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 20

To pyszny drożdżowy deser, śniadanie lub przekąska:). Połączenie miękkiego ciasta drożdżowego, chrupiącej kruszonki i orzeźwiających jabłek.

Drożdżowe rurki z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe rurki z jabłkami

CIASTO:

CYNAMONOWA KRUSZONKA:

NADZIENIE

  • 1 kg jabłek- waga po obraniu
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ewentualnie cukier do smaku (z racji, że jabłka były u mnie słodkie nie dodawałam)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rurki z jabłkami

ETAP 1

Drożdżowe rurki z jabłkami
Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy pozostałe składniki

CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

ETAP 2

Drożdżowe rurki z jabłkami
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

ETAP 3

Drożdżowe rurki z jabłkami
Podzielone ciasto zawijamy na foremki

Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.

Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.

ETAP 4

Drożdżowe rurki z jabłkami
rurki smarujemy jakiem i posypujemy kruszonką

Wierzch uformowanych rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową kruszonką.

Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).

ETAP 5

Drożdżowe rurki z jabłkami
przygotowane składniki rozkruszamy

KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.

ETAP 6

Drożdżowe rurki z jabłkami
pod koniec smażenia dodajemy galaretkę

NADZIENIE: Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek).

Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.

ETAP 7

Drożdżowe rurki z jabłkami
Nadzieniem z jabłek wypełniamy środki rurek

Tężejącą masę jabłkową przekładamy do worka cukierniczego. Masą napełniamy upieczone drożdżowe rurki. Napełnione ciasto drożdżowe pozostawiamy by jabłka zastygły.