malgorzata

malgorzata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 15]

Trójkąciki orzechowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trójkąciki orzechowe to pyszne ciasteczka !

Trójkąciki orzechowe

Składniki:

Trójkąciki orzechowe

 

  • Na ciasto:
  • 225 g Maki
  • 75 g Mondamin
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • Na mase:
  • 100 g dzemu
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 6 lyzek wody
  • 400 g zmielonych orzechow laskowych
  • ewtl. czekolada lub kuwertura

Sposób przygotowania:

Trójkąciki orzechowe
Skladniki na ciasto wymieszac na jednolita mase. Nastepnie wylozyc ciastem posmarowana tluszczem blache, najlepiej uzywajac malego walka do ciast. Posmarowac ciasto dzemem. Na mase: Margaryne roztopic z cukrem, dodac orzechy i wode. Mase rozprowadzic rownomiernie na ciescie. Piec ok. 45 min w 175°C. Schlodzone ciasto pokroic na kwadraty 8x8cm, a te z kolei przkroic na trojkaty. Ewentualnie polac na katy trojkacikow kuwerture lub roztopiona czekolade. Smacznego!