Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Trufelki z migdałami w kolorowej posypce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trufelki z herbatników to dobry pomysł na szybkie przygotowanie słodkości dla niespodziewanych gości.

Trufelki z migdałami w kolorowej posypce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufelki z migdałami w kolorowej posypce

 

  • 20 dag herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 dag orzechów laskowych
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • posypka kolorowa
  • 5 dag migdałów

Sposób przygotowania:

Trufelki z migdałami w kolorowej posypce
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Herbatniki pokruszyć wałkiem na desce lub zmiksować. Masło z cukrem utrzeć, dodać pokruszone herbatniki, kakao, rum, cukier wanilinowy, śmietanę, starte na tarce orzechy laskowe, posiekaną skórkę pomarańczową, Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, spłaszczyć, ułożyć migdały i dokładnie zlepić, formując kulki wielkości włoskiego orzecha. Obtoczyć w kolorowej posypce.
Trufelki z migdałami w kolorowej posypce
Herbatniki pokruszyć lub zmikować w blenderze
Trufelki z migdałami w kolorowej posypce
Orzechy laskowe zetrzeć na tzrce lub zmielić w młynku
Trufelki z migdałami w kolorowej posypce
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać
Trufelki z migdałami w kolorowej posypce
Z masy formować placuszki i układać migdały