dorota w

dorota w

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszna, miękka, wilgotna babka wielkanocna. Pięknie pachnie, ma lekko karmelowy smak. Wspaniała, swoim smakiem wręcz uzależnia :) Łatwo się ją robi.

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

 

  • Przepis na dużą formę:
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 zaokrąglonej łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym
Do masła dodajemy cukier i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane dodajemy sól, jeszcze raz miksujemy. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, ponownie miksujemy. Ciasto wykładamy do dużej babkowej formy z silikonu. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywamy wierzch folią aluminiową. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ucierana babka z mlekiem skondensowanym
Ucierana babka z dodatkiem mleka skondensowanego

Tagi:

jajko jajka