Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierana babka puszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle mięciutka i puszysta babka.Możemy ją upiec na świąteczny stół.Jest szybka,prosta w wykonaniu i zawsze się udaje.

Ucierana babka puszek

Składniki:

Ucierana babka puszek

 

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki octu 10 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Ucierana babka puszek
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy. 2.Dodajemy mąkę pszenną,ziemniaczaną,sól,proszek do pieczenia i ocet,dokładnie ucieramy na gładką masę. 3.Ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. 4.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 5.Upieczoną babkę studzimy,wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

Tagi:

jajko tarta jajka