Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Udka indyka duszone z papryką i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawierające dużo białka i komplet witamin antyoksydacyjnych

Udka indyka duszone z papryką i cebulą

Składniki:

Udka indyka duszone z papryką i cebulą

 

  • 4 porcje udek indyka (bez kości) (4x 100 g)
  • 1 duża pokrojona na ćwiartki pomarańczowa papryka (300 g)
  • 2 pokrojone w grube plastry czerwone cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • Świeży rozmaryn
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Udka indyka duszone z papryką i cebulą

Umyte i osuszone udka indyka, pokrój w grubą kostkę, lekko posól, posyp pieprzem i świeżym rozmarynem, dokładnie wymieszaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzucaj ndyka, po 2-3 minutach podlej niewielką ilością wody i duś, często mieszając. Po 20 minutach dodaj paprykę i cebulę i duś aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Często mieszaj.


225 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą