SUPERPRZEPIS

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym Więcej zdjęć (2)

Udka kurczaka zamarynowane w soku pomarańczowym, syropie klonowym i konfiturze z żurawiny smakują wykwintnie i odświętnie. Pieczone z warzywami są wyjątkowo soczyste, a skórka chrupiąca. Dodatek orzechów sprawia, że jest to danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

 

  • podudzia kurczaka – 8 szt.
  • szalotka – 4 szt.
  • marchewka – 3 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • orzechy nerkowca – 50 g

 

Sposób przygotowania:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

ETAP 1:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym
Mięso kurczaka odstawić do lodówki na całą noc.

Z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj pozostałe składniki marynaty i mieszaj, aż miód się rozpuści. Podudzia kurczaka opłucz i osusz papierowymi ręcznikami, przełóż do miski i wymieszaj z marynatą. Miskę nakryj folią spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.

ETAP 2:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym
Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.

Warzywa obierz, opłucz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia do zapiekania.

ETAP 3:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym
Naczynie z kurczakiem wstawić do piekarnika.

Dodaj pokrojone warzywa, całość polej połową marynaty. Foremkę wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz 35 minut. Następnie mięso i warzywa polej pozostałą marynatą i piecz kolejne 15 minut.

ETAP 4:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym
Tak upieczone udka świetnie smakują podane z ryżem.

Po tym czasie dodaj orzechy i piecz jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.