Sposób przygotowania:
Kurze udka w sosie pomidorowym
Udka kurczaka umyć, starannie osuszyć. Pomidory wyjąć z puszki i odsączyć, sok zachować. Pomidory pokroić w cząstki. Obrać czosnek i drobniutko posiekać. Cebulę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Połowę cytryny starannie umyć, otrzeć ze skórki, odkroić 3 plasterki, z reszty cytryny wycisnąć sok. Udka kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. pomidory i sok z pomidorów, rosół, czosnek, sok cytrynowy i skórkę z połowy cytryny wymieszać i zalać powstałym płynem gorące udka. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu. Dymkę obrać umyć i pokroić na kawałki. Dodać je wraz z oliwkami - na 5 minut przed końcem duszenia. Jeszcze raz doprawić, podawać przybrane plasterkami cytryny.