jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kurze udka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe udka w sosie pomidorowym, polecane o każdej porze roku

Kurze udka w sosie pomidorowym

Składniki:

Kurze udka w sosie pomidorowym

 

  • 8 udek z kurczaka około 15 dag każdy
  • 1 puszka pomidorów bez skórek 85 dag
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytrynasól
  • pieprz biały
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 ml rosołu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • mielona papryka- szczypta
  • 2 pęczki cebuli dymki
  • 1 słoiczek czarnych oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kurze udka w sosie pomidorowym
Udka kurczaka umyć, starannie osuszyć. Pomidory wyjąć z puszki i odsączyć, sok zachować. Pomidory pokroić w cząstki. Obrać czosnek i drobniutko posiekać. Cebulę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Połowę cytryny starannie umyć, otrzeć ze skórki, odkroić 3 plasterki, z reszty cytryny wycisnąć sok. Udka kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. pomidory i sok z pomidorów, rosół, czosnek, sok cytrynowy i skórkę z połowy cytryny wymieszać i zalać powstałym płynem gorące udka. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu. Dymkę obrać umyć i pokroić na kawałki. Dodać je wraz z oliwkami - na 5 minut przed końcem duszenia. Jeszcze raz doprawić, podawać przybrane plasterkami cytryny.