Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Udka marynowane w soku porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak marynowany w soku z czarnej porzeczki po upieczeniu zyskuje piękny kolor.

Udka marynowane w soku porzeczkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka marynowane w soku porzeczkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Udka marynowane w soku porzeczkowym
Oczyszczone udka zalewamy zimną wodą i moczymy co najmniej godzinę. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w większym naczyniu i mieszamy razem. Kulki jałowca jest dobrze aby je rozgnieść nożem i wlewamy połowę soku. Mięso po wyjęciu z wody niech trochę obeschnie aby nam woda nie rozrzedziła marynaty. Wkładamy mięso do marynaty i każdy kawałek lekko nią nacieramy. Zalewamy resztą soku tak aby mięso było zakryte. Odstawiamy na noc do lodówki, pamiętając aby kilka razy przemieszać. Przed pieczeniem wyciągamy mięso aby nam obeschło z nadmiaru płynu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i po 10 min zmniejszamy do 140 i tak pieczemy około godziny.
Udka marynowane w soku porzeczkowym
Mięso marynujemy i umieszczamy w naczyniu które możemy dość szczelnie przykryć.
Udka marynowane w soku porzeczkowym
Zalewamy taką ilością soku aby było całe zakryte.