pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Udka w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka świetnie smakują podane z ziemniakami i surówką z kapusty.Jeśli ktoś lubi zioła to może je użyć do marynaty zamiast przyprawy .polecam

Udka w sosie jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w sosie jogurtowym

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • zielenina
  • 20 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do marynaty

Sposób przygotowania:

Udka w sosie jogurtowym
Udka umyć ,osuszyć i wyciąć kość z części uda.Przyprawę do kurczaka wymieszać z małą ilością oleju i zamarynować w tym udka .Udka w marynacie włożyć do lodówki na ok 2 godz.Pieczarki umyć ,poszatkować na plastry .W miseczce wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem ,musztardą i zieleniną.Dokładnie wymieszać powstały sos i doprawić solą i pieprzem .Do naczynia żaroodpornego wyłożyć sos ,na to położyć zwinięte udko i posypać pieczarkami.Piec ok 1 godz w temp.180'C aż udka pięknie się zarumienią.
Udka w sosie jogurtowym
Udka umyć i wyciągnąć z części udzca kość
Udka w sosie jogurtowym
Gotowe zamarynować i włożyć do lodówki na ok 2 godz
Udka w sosie jogurtowym
Z jogurtu,musztardy ,czosnku i zieleniny przygotować sos
Udka w sosie jogurtowym
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć sos,udka zwinięte i posypac pieczarkami