kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie uromaki sushi wymaga większej wprawy niż nigiri czy futomaki jednak efekt jest zachwycający. Biały ryż kontrastujący z czarnym sezamem świetnie prezentuje się na talerzu i równie dobrze smakuje.

Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką

Składniki:

Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4/5 szklanki wody
  • 4 płaty nori
  • 150 g łososia wędzonego na zimno (cienkie płaty)
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka białego sezamu

Sposób przygotowania:

Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.

Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży i odwracamy no całość tak żeby nori znalazło się na górze.

Na jednym brzegu nori rozkładamy pasek wędzonego łososia, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę. Na dużym talerzu mieszamy ze sobą dwa rodzaje ziaren sezamu i obtaczamy w nim rolkę sushi.

Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Tagi:

sushi