Zielona1984

Zielona1984

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Warzywne sajgonki w papierze ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie sajgonek jest bardzo proste i szybkie. Mogą być spozywane na ciepło i zimno. To danie wywodzi się z kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej, jednak również i my możemy spróbować co inni jedzą za polską granicą...

Warzywne sajgonki w papierze ryżowym

Składniki:

Warzywne sajgonki w papierze ryżowym

 

  • Włoszczyzna paski Hortex - 1 opak.
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • Farsz:
  • 100 g ryżu, brokuły, garstka kukurydzy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • słodka papryka w proszku
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • pół szklanki fasoli z puszki
  • sos sojowy
  • kilka liści kapusty włoskiej lub pekińskiej

Sposób przygotowania:

Warzywne sajgonki w papierze ryżowym
Ugotowane na parze warzywa kroimy w kosteczkę i dodajemy resztę składników farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Papier ryżowy zanurzamy na 2 sekundy w talerzu z ciepłą wodą. Po wyjęciu układamy na płasko i na jeden brzeg nakładamy 2 łyżki farszu. Zawijamy według instrukcji na opakowaniu, czyli najpierw boki do środka, po czym zwijamy w dość ścisły rulonik przytrzymując na bokach, by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Gotowe ruloniki gotujemy na parze 10 min na liściach kapusty i gałązkach tymianku. Sajgonki podajemy z sosem sojowym lub sosem chilli słodko-pikantnym

Tagi:

ryż sosy