szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

wątróbka wieprzowa duszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

po prostu wątróbka, obsmażona.

wątróbka wieprzowa duszona

Składniki:

wątróbka wieprzowa duszona

Sposób przygotowania:

wątróbka wieprzowa duszona

Wątróbkę kroimy na paseczki o grubości i średnicy około 1,5 cm. Obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny , następnie w mące kuchennej. Na rozgrzanej patelni z olejem, kładziemy wątróbki. Obsmażmy z obu stron, aż się zetnie. Następnie podlewamy około szklanką wody i dusimy. Wsypujemy parę ziaren pieprzu. Jeśli woda odparowuje a wątróbka nie jest jeszcze dobra w środku, podlewamy wodą i dusimy dalej. W trakcie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Trzeba sprawdzić czy wątróbka w środku posiada jednolity kolor - wówczas jest już gotowa. Bierzemy odrobinę sosu z patelni do szklanki i rozpuszczamy w niej mąkę kukurydzianą. Dodajemy sos do reszty sosu na patelni i całość mieszamy na jednolitą konsystencję. Niezwłocznie podajemy.