Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Wątróbka z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna wątróbka z dodatkiem jabłka każdemu posmakuje. Jest rewelacyjna. Polecam do zainspirowania się na najbliższy obiad.

Wątróbka z jabłkiem

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem

 

  • 500 g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa)
  • 1-2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem

Cebula i jabłka:

Wątróbka z jabłkiem.
Najlepsze są jabłka twarde i o kwaskowatym smaku.

Obraną cebulę pokroić w piórka a jabłka na większe kawałki (na około szóstki).

Wątróbka:

Wątróbka z jabłkiem.
Wątróbkę uprzednio można namoczyć w mleku.

Oczyszczoną wątróbkę poprzecinać na odpowiednie porcje i dokładnie obtoczyć w mące.

Smażenie:

Wątróbka z jabłkiem.
Najlepiej całość dusić pod przykryciem, ponieważ wątróbka mocno strzela i pryska.

Wątróbkę smażyć (na oleju) z obu stron i po przewróceniu dodać jabłka z cebulą.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku.

(Wcześniejsze solenie sprawi, że wątróbka będzie twarda.)