Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Wątróbka z jabłkiem i marchwią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam wątróbkę z jabłkami, teraz dodałam do niej jeszcze inne składniki, w tym wino, wyszło rewelacyjnie.

Wątróbka z jabłkiem i marchwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem i marchwią

 

  • 2 jabłka
  • pół kilo wątróbki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 100 g kukurydzy i fasolki
  • 100 ml wina półsłodkiego
  • szkl mleka

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem i marchwią
Wątróbkę myjemy kroimy w paski, wkładamy do miseczki, zalewamy mlekiem. Jabłko kroimy w plastry, marchew ścieramy na tarce, jabłko szatkujemy. Wszystko to podsmażamy na patelni. Następnie zdejmujemy z patelni. Wątróbkę oddzielamy od mleka, dodajemy na patelnię. Gdy już jest podsmażona, dodajemy wcześniejszą część, dosypujemy fasolkę i kukurydzę. Smażymy ok. 25 minut, a potem polewamy wszystko winem i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Wątróbka z jabłkiem i marchwią
Etap 1 - moczymy w mleku wątróbkę
Wątróbka z jabłkiem i marchwią
Etap 2 - trzemy na tarce marchew, a jabłko kroimy w plastry
Wątróbka z jabłkiem i marchwią
Etap 3 - nakładamy wątróbkę na patelnie
Wątróbka z jabłkiem i marchwią
Etap 4 - łączymy wszystkie składniki i dusimy