paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wielkanocna babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna i łatwa do zrobienia babka o delikatnym cytrynowym smaku z pięknym żółtym kolorem, lekko wilgotna w środku.

Wielkanocna babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • mąka ziemniaczana 0,5 szkl
  • masło roztopione 20 dag
  • skórka z cytryny starta z 1 szt
  • olejek cytrynowy do smaku
  • sok z cytryny z 1/2 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • barwnik żółty szczypta ewentualnie

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa
Masło roztopić i przestudzić a mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Na puszystą masę ubić jajka i cukrem. Do masy jajecznej porcjami dodawać mąki i masło.

Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać.

Ciasto przelać do formy i piecz 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C.
Wielkanocna babka cytrynowa
Na puszystą masę ubić jajka razem z cukrem.
Wielkanocna babka cytrynowa
Masło roztopić i przestudzić a mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia.
Wielkanocna babka cytrynowa
Do masy jajecznej porcjami dodawać mąki i masło.
Wielkanocna babka cytrynowa
Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać.