Mariola.G

Mariola.G

Kucharz
[Przepisów: 5]

Wielkanocny koszyczek z ciasta drożdżowego

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Koszyczek który ozdobi nasz wielkanocny stół.Wykonanie koszyka wymaga sporo czasu i cierpliwości, zapewniam wysiłek wynagrodzi nam zachwyt naszych bliskich i gości.

Wielkanocny koszyczek z ciasta drożdżowego

Składniki:

Wielkanocny koszyczek z ciasta drożdżowego

 

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu lub zamiennie cukier palmowy
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wielkanocny koszyczek z ciasta drożdżowego
Do miski wkładamy drożdże, mleko, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu( u mnie był piekarnik na min temperaturze W drugiej misce wkładam żółtka i pozostały cukier ucieramy napuszystą masę .Do miski wsypuję przesianą mąkę dodaje drożdże, utarte żółtka, sól, letnie mleko następnie wyrabiamy na koniec dodajemy roztopione masło wyrabiamy, wyrabiamyaż będzie ciasto gładkie i elastyczne.Miskę odstawiamy do wyrośnięciaw ciepłe miejsce Ciasto dzielimy na około 30 części,następnie formujemy wałeczki i układamy na krzyż.Miskę metalową o średnicy około 16-20 cm, odwracamy do góry dnem,obkładamy papierem do pieczenia..Delikatnie układamy na niej splecioną kratkę z ciasta. Ostrym długim nożem wyrównujemy brzegi i dociskamy je do krawędzi miski Na papierze rysujemy małe koło,które będzie podstawą i duże które ozdobi nasz koszyk.Z pozostałego ciasta formujemy długie wałki,spleść w warkocz.Uformować z niego dwa kółka: mniejsze na podstawę miski,większe jak obwód oraz półkole (ucho do koszyczka-włożyć w nie drut )Posmarować ciasto jajkiem,półkole posypać cukrem perlistym. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160-200stopni pieczemy do zarumienia. Gdy góra koszyczka się zarumieni przykrywamy folią i dopiekamy Wyjmujemy z piekarnika nie odwracając położyć na górę talerzyk i obciążyć butelką z wodą.Sprawi to że dno koszyka będzie proste i łatwiej będzie nam go ustawić. Robimy lukier Z pozostałych elementów złożyć koszyk, smarując miejsca połączeń lukrem.Odstawić na tak długo,aż dobrze się sklei.Dopiero na końcu umieścić ucho koszyczka,wbijając delikatnie końce drutu w ciasto. Do miski wk