Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowina w pięciu smakach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowina w "pięciu smakach" to kolejna potrawa z naszej ulubionej chińskiej knajpki

Wieprzowina  w pięciu smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina w pięciu smakach

 

  • 200-300 g chudej wieprzowiny
  • 200 g mieszanki warzyw chińskiej z grzybkami
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu czerwonego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki przyprawy - 5 smaków (chińskiej)
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • woda
  • (podajemy z ugotowanym ryżem)

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w pięciu smakach
W woku podgrzewamy oliwę, wrzucamy mieszankę warzyw i przesmażamy, w tym czasie wieprzowinkę kroimy w małe kawałki, kiedy warzywka zmiękną zalewamy około 200 - 250 ml wody i dodajemy przyprawom 5 smaków oraz ocet sól i pieprz, całość zagęszczamy ryżową mąką - wszystko razem trzymamy na niewielkim ogniu około2 minuty po czym dodajemy mięsko, mieszamy i dusimy razem do miękkości mięska. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Wieprzowina  w pięciu smakach
w woku podgrzewamy tłuszcz i dodajemy mieszankę warzyw
Wieprzowina  w pięciu smakach
zalewamy wodą i dodajemy przyprawy oraz mąkę
Wieprzowina  w pięciu smakach
dodajemy pokrojoną dośc drobno wieprzowinę
Wieprzowina  w pięciu smakach
całość mieszamy i podduszamy do miękkości mięska