Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wielkanocne śniadanie nie może obejść się bez żurku. Jednak, żeby go przygotować, trzeba najpierw zrobić zakwas. Czy jest to trudne? Wręcz przeciwnie, proste, szybkie i przyjemne.

Zakwas na żurek

Składniki:

Zakwas na żurek

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Do dużego (około 2 litrowego) słoja wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy gorącą przegotowaną wodą (1 litr). Mieszamy i wkładamy do środka grubą kromkę chleba żytniego na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą lub podziurawioną folią aluminiową i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Raz dziennie mieszamy.

Gdy zakwas będzie gotowy, mieszamy go i przelewamy przez sito, żeby pozbyć się przypraw i chleba. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub w butelce max tydzień (koniecznie w lodówce).