Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żurek jest obowiązkowym daniem na moim świątecznym stole. Koniecznie musi być przygotowany na domowym zakwasie.

Zakwas na żurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na żurek

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Do kamionkowego naczynia przekładamy płatki owsiane, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz chleb. Całość zalewamy ciepłą wodą. Pozostawiamy w ciepłym, zacienionym miejscu przykryte ściereczką na 4dni. Po tym czasie zakwas mamy gotowy, przecieramy przez sito i rozlewamy do słoików.
Zakwas na żurek
Zdjęcie główne zakwas na żurek- do naczynia kamionkowego wkładamy wszystkie sypkie składniki
Zakwas na żurek
Etap 2 zakwas na żurek -całość zalewamy wodą
Zakwas na żurek
Etap 3 zakwas na żurek- zakwas po 4 dniach
Zakwas na żurek
Etap 4 Zdjęcie główne zakwas na żurek- całość przecieramy przez sito