Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek
Do kamionkowego naczynia przekładamy płatki owsiane, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz chleb. Całość zalewamy ciepłą wodą. Pozostawiamy w ciepłym, zacienionym miejscu przykryte ściereczką na 4dni. Po tym czasie zakwas mamy gotowy, przecieramy przez sito i rozlewamy do słoików.
![Zakwas na żurek Zakwas na żurek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zakwas-na-zurek-269265.jpg)
![Zakwas na żurek Zakwas na żurek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zakwas-na-zurek-269266.jpg)
![Zakwas na żurek Zakwas na żurek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zakwas-na-zurek-269267.jpg)
![Zakwas na żurek Zakwas na żurek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zakwas-na-zurek-269268.jpg)