kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

zapiekana papryka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zapiekane pachnące papryki z serem i kawałkami tuńczyka- jako gorąca przystawka-:)

zapiekana papryka z tuńczykiem

Składniki:

zapiekana papryka z tuńczykiem

 

  • 4 czerwone dorodne papryki
  • pół poszatkowanej cebulki dymki
  • 3 łyżki masła
  • ryż arborio 3/4 szklanki
  • bulion warzywny 2 kostki
  • woda-około 3/4 l
  • puszka tuńczyka w oleju kawałki
  • 15 dag sera żółtego edamskiego pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek majonezu
  • po troszku- szczypiorku, pietruszki

 

Sposób przygotowania:

zapiekana papryka z tuńczykiem
Papryki umyć odciąć końcówki, wydrążyć, zawinąć w folię spożywczą ciasno, wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 min, aż skórka zrobi się ciemna. Wyciągnąć, włożyć wraz z folią do lodówki na 15 min, wyjąć i ściągnąć z nich skórkę- powinna łatwo odejść. Przekroić na pół. Na maśle zeszklić cebulkę, wsypać ryż, chwilkę przesmażyć, dolać gorącą wodę z rozpuszczonymi kostkami do wysokości ryżu i dusić na małym gazie aż wchłonie cały bulion, dolewając po trochu, około 20 min. Dodać ser, zieleninę i wymieszać. faszerować papryki ryżem, na górze ułożyć kawałki tuńczyka, lekko je wcisnąć w ryż, górę wysmarować majonezem i zapiec 15 min w 180 st w piekarniku.