2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Kilka nie drogich składników, ciągnący się ser mozzarella i mamy pyszny pożywny obiad, który zjemy ze smakiem!

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

 

  • 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki
  • 20 dag dowolnej wędliny
  • 20 dag sera mozzarella startego
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ½ obgotowanego brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy w ziarnach do smaku
  • ketchup do polania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

ETAP 1:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą
na patelni rozgrzewam masło dusze cebulę

Cebulę obieram, kroję w kosteczkę, z papryki wydrąża nasiona i również kroję w kostkę, umyte pieczarki siekam na plasterki.

ETAP 2:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą
następnie dodaję resztę składników podsmażam

Na patelni rozgrzewam masło dodaję oliwę, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, duszę chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiam z ognia,

ETAP 3:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą
do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany makaron

dodaję ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, oraz połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

ETAP 4:

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą
zapiekanka przed pieczeniem z serem mozzarella

Wierzch zapiekanki posypuję resztą sera mozzarella wkładam do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekam 15 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podaję gorącą polaną ketchupem.