Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszne danie dobre zarówno na obiad, jak i kolację. Jedno z najbardziej ulubionych dań mojego męża.

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i cukinią

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i cukinią

 

  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 1 kg mielonego,
  • 1 cukinia,
  • 1 duża zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka, szklanka bulionu (może być z kostki),
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 kulki mozarelli (każda po 125 g),
  • łyżka tymianku,
  • łyżka oregano,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 łyżki tartej bułki.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i cukinią
Ryż przygotowujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odcedzony przesypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i opruszonego tartą bułką.

Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy aż mięso się zrumieni. Wykładamy na ryż.

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, a paprykę kroimy w kostkę. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa wykładamy na mięso. Śmietanę mieszamy z jajkami. Dolewamy zimny bulion. Solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Startą na tarce mozarellę wykładamy na wierzch. Posypujemy tymiankiem i oregano.

Pieczemy w temp. ok. 180 stopni C przez 40 minut.

Tagi:

cukinia