nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z mozarellą i świeżą bazylią, idealny jako dodatek do mięsa, ryby lub jako samodzielna przekąska

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem

 

  • bakłażan
  • 2 spore pomidory
  • 20 dkg tartej mozarelli
  • przyprawa fit-up do warzyw
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego lub sosu balsamicznego
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem
Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i solimy z 2 stron. Odstawiamy do czasu aż się spoci. Następnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian pomidory i bakłażana. Posypujemy dosyć sporo przyprawą fit-up, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i wkładamy na 15 minut. Wyciągamy posypujemy mozzarellą i wkładamy jeszcze na kilka minut do wyłączonego już piekarnika do czasu aż ser się roztopi. Dekorujemy listkami bazylii. Gotowe, Smacznego.
Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy aż się spoci
Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian pomidory i bakłażana
Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem
Posypujemy przyprawą fit up, polewamy octem i oliwą
Zapiekanka z bakłażanem i pomidorem
Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut na 180 stopni