Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna zapiekanka z młodymi ziemniakami, klopsikami i zieleniną. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami

Składniki:

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami

 

  • 1/2 kg młodych ziemniaków,
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 5 dag sera żółtego
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami

Przygotowanie ziemniaków

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję do półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.

Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję do półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.

Przygotowanie klopsików

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami
Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe kulki. Klopsiki chwilę obsmażam na oliwie.

Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe kulki. Klopsiki chwilę obsmażam na oliwie.

ETAP 3:

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami i klopsikami
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.