mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Zapiekanki pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niecodzienne wykonanie tradycyjnych zapiekanek czyni je wyjątkowymi.

Zapiekanki pod pierzynką

Składniki:

Zapiekanki pod pierzynką

 

  • 4 kromki chleba lnianego
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
  • 8 dużych plasterków sera żółtego(najlepiej bez dziur)
  • margaryna do smażenia
  • sos włoski lub ketchup pikantny

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki pod pierzynką
Podsmażamy kromki chleba z obu stron smarując margaryną. Następnie na każdą kromkę kładziemy cieniutko pokrojoną w plasterki cebulkę i pomidorka, środek polewamy sporą ilością sosu bądź ketchupu i każdą kromeczkę przykrywamy dwoma plasterkami sera tak, by zakrywały wszystkie składniki i opadały poza kanapkę. Zapiekanki smażymy na najmniejszym ogniu na patelni pod przykryciem by ser rozpuścił się a opadające kawałki przypiekły się na patelni. Zdejmujemy ostrożnie łopatką by nie uszkodzić chrupkiego sera. Zapiekanki dodatkowo można udekorować sosem czosnkowym, drobno posiekanym szczypiorkiem lub plasterkami kiszonego ogórka :) Banalne ale pyszne:)