rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Zapiekanki z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejny sposób na wykorzystanie chleba sprzed kilku dni. Zapiekanki można również podać jako dodatek do pieczonych kiełbasek.

Zapiekanki z grilla

Składniki:

Zapiekanki z grilla

 

  • 1 bochenek chleba
  • 80 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • ok 30 dkg sera żółtego wędzonego w plastrach lub startego
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie ketchup

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z grilla

Przygotowanie składników:

Zapiekanki z grilla
Przygotowujemy pieczarki i paprykę o raz kroimy chleb na kanapki

Chleb kroimy na zwykłe kanapki (jeśli nie mamy krojonego) i smarujemy masłem. Pieczarki kroimy w grubsze plastry i smażymy lekko osolone bez dodatku tłuszczu. Kiedy zmiękną dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem.

Zapiekanki:

Zapiekanki z grilla
Nakładamy farsz, majonez i na końcu ser żółty- najlepiej tarty, ale jeśli ktoś ma plasterki to śmiało może go użyć

Farsz nakładamy na każdą kromkę posmarowanego pieczywa, delikatnie rozsmarowujemy majonez i przykrywamy serem żółtym. Użyłam w plastrach, bo akurat taki miałam, ale starty wydaje się być najlepszym do takich przystawek. Pieczemy na grillu uważając, by spód nie był zbyt przypalony. Ściągamy kiedy ser będzie już roztopiony. Podajemy same lub z ketchupem.


Tagi:

sery chleb ser