iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Żeberka na slodko-kwaśno z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Żeberka te mają świetny smak. Pomieszanie tych dwóch odmiennych smaków było strzałem w dziesiątkę. Smakowało wszystkim.

Żeberka na slodko-kwaśno z pieczarkami

Składniki:

Żeberka na slodko-kwaśno z pieczarkami

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki keczupu,
  • łyżka papryki ostrej.

 

Sposób przygotowania:

Żeberka na slodko-kwaśno z pieczarkami
Żeberka myjemy i osuszamy dokładnie. Oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Następnie obsmażamy na złoto.Pieczarki kroimy w plastry a cebule siekamy. Przesmażamy cebule i pieczarki. Ocet mieszamy z miodem. Dodajemy musztardę, keczup, smarujemy obsmażone żeberka. Układamy w naczyniu żaroorpornym. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160 stopni. Następnie wykładamy na mięso pieczarki i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy razem.