Sposób przygotowania:
żeberka na pomarańczowo
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek i cebulę, zeszklić, dodać ketchup, tymianek i dżem, zagotować, chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać olej, dodać żeberka i zrumienić je co jakiś czas przewracając, następnie oprószyć żeberka solą i pieprzem i wstawić je do marynaty, po przestudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić na półplasterki. Żeberka ułożyc w żaroodpornym naczyniu a pomiędzy nie włożyć kawąłki pomarańczy. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny, na 15 minut przed końcem odkryć aby się ładnie zrumieniły.