nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki z ziemniakami, tą szczególnie polecam :)

Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą

 

  • 0,4 kg mięsa mielonego
  • 1 duży por (biała i jasnozielona część)
  • czerwona soczewica w puszce
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 5 dużych ziemniaków
  • szklanka pulpy pomidorowej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • olej, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Cebulę i pora obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę i pora na złoty kolor. Dodajemy mięso i przysmażamy ok 10 minut. ZIemniaki obieramy i wrzucamy do posolonej wrzącej wody. Gotujemy przez 15 minut. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy soczewicę, pulpę oraz koncetrat pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko, jajko i rozgniatamy na puree. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy ziemniaczanym puree. Pieczemy ok 30minut na 180 stopni, aż ziemniaki z wierzchu zrumienią się.
Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Pora i cebulę przysmażamy na złoty kolor
Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Dodajemy mięso i mielone i dokładnie mieszamy
Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Dodajemz pulp, koncentrat pomidorowz oraz soczewicę
Ziemniaczana zapiekanka z soczewicą
Do żaroodpornego naczynia przekładamy mięsoi wierzch wykładamy ziemniakami