aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane żołądki w lekkim sosie śmietanowo - koperkowym podałam jako dodatek do ziemniaków.

Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Wrzucamy je na wrzątek. Dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je i studzimy. Gotowe kroimy na cienkie paseczki. Cebule obieramy i kroimy w piórka wrzucamy do rondelka, przyprawiamy solą i podlewamy 2 łyżkami wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dorzucamy do niej pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze całość dusimy przez 10 minut.

W kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Zalewamy nią żołądki z cebulą, energicznie mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na sam koniec wrzucamy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i zdejmujemy sos z gazu. Taki sos śmietanowo koperkowy na żołądkach podałam do ziemniaków, ale możemy podać go również z makaronem bądź kaszami.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Ugotowane do miękkości żołądki odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Cebule kroimy w piórka i dusimy z przyprawami pod przykryciem.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Żołądki kroimy w paski i dorzucamy do cebuli, smażymy jeszcze przez 10 minut.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Wymieszaną śmietanę z mąką i wodą wlewamy do żołądków z cebulą energicznie mieszając.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Na sam koniec wrzucamy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i sos jest już gotowy.