Zrazy z pieca ze śmietaną (Litwa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pokrajać mięso w grube zrazy. Wybić tłuczkiem drewnianym i udusić w maśle posypawszy

Zrazy z pieca ze śmietaną (Litwa)

Składniki:

Zrazy z pieca ze śmietaną (Litwa)

 

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl śmietany
  • 1 szkl buliony
  • 3/4 szkl tartego chleba

Sposób przygotowania:

Zrazy z pieca ze śmietaną (Litwa)
Pokrajać mięso w grube zrazy. Wybić tłuczkiem drewnianym i udusić w maśle posypawszy mąką. Ułożyć zrazy na półmisku. Wymieszać śmietanę z bulionem i tartym chlebem. Zalać sosem zrazy i wstawić do piekarnika. Zapiec. Można również posypać danie po wierzchu tartym serem i dopiero wówczas zapiec.