bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa fasolowa z kiełbasą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smaczna zupa z białej fasoli z kiełbaską, jest bardzo aromatyczna, syta i rozgrzewająca, idealna na chłodne zimowe dni.

Zupa fasolowa z kiełbasą

Składniki:

Zupa fasolowa z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kiełbasą
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimna wodą, pozostawiamy na noc żeby się namoczyła, następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową wodą i gotujemy fasolę do miękkości, odcedzamy.

Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, całość zalewamy 3 litrami zimnej wody.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości żeberek, mięso i cebulę wyjmujemy z wywaru. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie pół plasterki, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ugotowaną fasolą, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domową jarzynką oraz majerankiem.

Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy.