LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa góralska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fantastyczna zupa z kluseczkami.

Zupa góralska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa góralska

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa góralska
Kości zalać wodą, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, do miękkości warzyw, wyjąc kości. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajo i mąkę, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć taką konsystencję, by można było nabierać je łyżeczką. Kluseczki wrzucać na gotującą się zupę. Podgotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Całość zabielić śmietaną.
Zupa góralska
Gotowanie wywaru mięsnego z tartymi warzywami.
Zupa góralska
Wykładanie ziemniaczanych kluseczek na wywar.
Zupa góralska
Gotowanie kluseczek ziemniaczanych w zupie.
Zupa góralska
Zabielanie śmietaną zupy góralskiej z kluseczkami.