MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienna zupa z dyni rozgrzewająca imbirem.

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

  • 1 mała dynia
  • 100g selera
  • kostka warzywna
  • 2cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g serka śmietankowego topionego
  • 50 g gotowych pestek z dyni
  • sól, pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Dynię obieramy , pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę o wielkości 2 cm. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Do garnka z grubym dnem wlać olej i wrzucić seler, imbir i dynię, wymieszać ,dodać sól i pieprz i smażyć przez 10 minut. Następnie dodać 0,5 l wody, wrzucić kostkę warzywną i gotować przez 30 minut, ostudzić.Warzywa zmiksować .Garnek postawić na ogień, dodać resztę wody , serek topiony i wszystko gotować przez 15 minut , do rozpuszczenia się serka.Podawać gorącą posypaną pestkami z dyni.

Tagi:

dynia