madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa pomidorowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna z polskich tradycyjnych zup przygotowana na bazie bulionu drobiowo warzywnego z dodatkiem koncentratu pomidorowego

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem
Do garnka wkładamy umytą porcję rosołową i zalewamy wodą, solimy do smaku. Całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu ścięte białko, aby zupa była klarowna. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do garnka razem z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotujemy aż warzywa będą miękkie i otrzymamy ładny klarowny wywar. Wyciągamy porcję oraz warzywa,( pozostawiam marchewkę lub wyciągam i kroję w kostkę, i dodaję do zupy już na talerzu tak jak do rosołu). Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i po zagotowaniu wlewam zawiesinę przygotowaną z mąki pszennej i trochę wody, gotujemy aby zupa zgęstła. Zdejmujemy z ognia przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Możemy też dodać posiekaną natkę pietruszki lub listki bazylii.