SUPERPRZEPIS

Zupa z kopru włoskiego

  • cris cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa z kopru włoskiego Więcej zdjęć (3)

Zupa krem o bardzo delikatnym anyżkowym smaku

Składniki:

Zupa z kopru włoskiego

  • 1 koper włoski/porcja dla 2 osób/
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek selera naciowego
  • mały kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania
  • kilka kropli sosu sojowego do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z kopru włoskiego

Ugotować bulion warzywny.Marchew, seler i por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok.1 l wody.Ugotowany wywar przecedzić.Cebulę drobno posiekać, fenkuł/koper/ pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, lekko zrumienić posiekaną cebulę , dodać pokrojony w plasterki koper, zalać winem i dusić do odparowania alkoholu.Podsmażone warzywa dodać do wywaru i chwilę podgotować.Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku solą, pieprzem/ewentualnie uzupełnić płyn do żądanej konsystencji/ .Dodać zielony koper,starty ser i podawać z grzankami posypanymi nasionami kopru włoskiego.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej.

Tagi:

sos zielony