Strona główna Zupa z kopru włoskiego

Zupa z kopru włoskiego

cris - Przepis na: Zupa z kopru włoskiego offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 351
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Zupa z kopru włoskiego
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zupa krem o bardzo delikatnym anyżkowym smaku


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Zupa z kopru włoskiego - SKŁADNIKI:

  • 1 koper włoski/porcja dla 2 osób/
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek selera naciowego
  • mały kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania
  • kilka kropli sosu sojowego do smaku

Zupa z kopru włoskiego - PRZYGOTOWANIE:

Ugotować bulion warzywny.Marchew, seler i por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok.1 l wody.Ugotowany wywar przecedzić.Cebulę drobno posiekać, fenkuł/koper/ pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, lekko zrumienić posiekaną cebulę , dodać pokrojony w plasterki koper, zalać winem i dusić do odparowania alkoholu.Podsmażone warzywa dodać do wywaru i chwilę podgotować.Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku solą, pieprzem/ewentualnie uzupełnić płyn do żądanej konsystencji/ .Dodać zielony koper,starty ser i podawać z grzankami posypanymi nasionami kopru włoskiego.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa z kopru włoskiego  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane