LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna zupka, podszywająca się pod flaki, ale dużo tańsza i szybsza w wykonaniu. Mrożonkę można zastąpić świeżą włoszczyzną.

Zupa z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z żołądków drobiowych

 

  • żołądki drobiowe 30 dag
  • mieszanka warzywna mrożona
  • kostki bulionowe drobiowe 2
  • sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
  • bułka tarta ok. 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • majeranek
  • ewentualnie Maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z żołądków drobiowych
Żołądki umyć, zakryć wodą, posolić, ugotować, wyjąć, przestudzić i pokroić w paski. Ponownie włożyć do garnka, dodać kostki bulionowe, mieszankę warzywną, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy, zalać wodą ok. 1,5 l. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Masło rozgrzać na patelni, lekko zrumienić na nim bułkę tartą, dodać do zupy, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać majerankiem, przykryć i zostawić na ok. 2 min, by majeranek się zaparzył. Gotową zupę podawać z pieczywem.
Zupa z żołądków drobiowych
Krojenie w paski ugotowanych żołądków na zupę.
Zupa z żołądków drobiowych
Gotowanie żołądków drobiowych z warzywami.
Zupa z żołądków drobiowych
Przygotowanie zasmażki do zupy z żołądków.
Zupa z żołądków drobiowych
Dodanie majeranku do zupy z żołądków drobiowych.

Tagi:

tarta