Sposób przygotowania:
Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki (około 4 cm) i wkładamy do sitka do gotowania na parze.
Pozostałe części obieramy z włókien.
Do garnka pod sitkiem wkładamy dolne części szparagów, zalewamy je małą ilością wody, dodajemy szczyptę soli i cukru.
Gotujemy razem około 15 minut.
Połowę szparagów (tylko dolnych części) kroimy drobno.Marchewkę obieramy i ścieramy w drobną łezkę. Mieszamy wszystko z jajami, kaszą jaglaną. Doprawiamy masę szczypta pieprzu i soli..
Smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju.
Pozostałe dolne części szparagów miksujemy z wodą z gotowania na gładko.Będzie stanowił sos do placków.
Doprawiamy sos do smaku przyprawami, zaprawiamy go śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Główki szparagów wrzucamy do sosu, by się zagrzały.Wykładamy placuszki na talerz.Podajemy je polane sosem z główkami szparagów.
Przed podaniem dekorujemy je listkami bazylii.
Pozostałe części obieramy z włókien.
Do garnka pod sitkiem wkładamy dolne części szparagów, zalewamy je małą ilością wody, dodajemy szczyptę soli i cukru.
Gotujemy razem około 15 minut.
Połowę szparagów (tylko dolnych części) kroimy drobno.Marchewkę obieramy i ścieramy w drobną łezkę. Mieszamy wszystko z jajami, kaszą jaglaną. Doprawiamy masę szczypta pieprzu i soli..
Smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju.
Pozostałe dolne części szparagów miksujemy z wodą z gotowania na gładko.Będzie stanowił sos do placków.
Doprawiamy sos do smaku przyprawami, zaprawiamy go śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Główki szparagów wrzucamy do sosu, by się zagrzały.Wykładamy placuszki na talerz.Podajemy je polane sosem z główkami szparagów.
Przed podaniem dekorujemy je listkami bazylii.
Bernadetta
evita0007