SUPERPRZEPIS

Placuszki szparagowo-marchewkowe.

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
  Placuszki szparagowo-marchewkowe. Więcej zdjęć (5)

Słodycz marchewki wtopiona w szparagowo-jaglaną masę to placki podane z główkami szparagów ugotowanych na parze.

Składniki:

Placuszki szparagowo-marchewkowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki (około 4 cm) i wkładamy do sitka do gotowania na parze.
Pozostałe części obieramy z włókien.
Do garnka pod sitkiem wkładamy dolne części szparagów, zalewamy je małą ilością wody, dodajemy szczyptę soli i cukru.
Gotujemy razem około 15 minut.
Połowę szparagów (tylko dolnych części) kroimy drobno.Marchewkę obieramy i ścieramy w drobną łezkę. Mieszamy wszystko z jajami, kaszą jaglaną. Doprawiamy masę szczypta pieprzu i soli..

Smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju.
Pozostałe dolne części szparagów miksujemy z wodą z gotowania na gładko.Będzie stanowił sos do placków.
Doprawiamy sos do smaku przyprawami, zaprawiamy go śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

Główki szparagów wrzucamy do sosu, by się zagrzały.Wykładamy placuszki na talerz.Podajemy je polane sosem z główkami szparagów.
Przed podaniem dekorujemy je listkami bazylii.
  Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki
  Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Doprawiamy masę szczypta pieprzu i soli..
  Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju.
  Placuszki szparagowo-marchewkowe.
Ugotowane na parze główki szparagów wkladamy do sosu i zagrzewamy.