Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianka
Do miski przesiewamy make,dodajemy cukier,zoltka ,proszek do pieczenia oraz posiekane nozem zimne maslo.Zagniatamy wszystkie skladniki do powstania jednolitej,gladkiej kuli.Kule wstawiamy do lodowki na ok.pol godziny.W miedzy czasie trzemy jablka na tarce o wiekszych oczkach,dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i budyn.Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy.Schlodzona kule ciasta wyciagamy z lodowki,wieksza czesc walkujemy,odrywamy kawalki i wylepiamy nimi dno blaszki do pieczenia(blaszke mozna wczesniej posmaowac maslem i posypac bulka tarta).Na ciasto wykladamy starte jablka.Bialka ubijamy z cukrem,gdy powstanie sztywna piana-wykladamy ja na jablka.Druga czesc ciasta walkujemy i wykrawamy z niej paski ktore szybciutko ukladamy na pianie z biatek w taki sposob by powstala kratka.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i pieczemy do czasu az ciasto bedzie zrumienione.Ja po raz pierwszy pieklam szarlotke w naczyniu porcelanowym i w sumie ciasto pieklo sie przez ok.poltroej godziny,jednak efekt byl fantastyczny.Smacznego:)
bajtek
Netka
Netka
Teraz widze,ze dwa razy napisalam o cynamonie-ma byc tylko jedna lyzka oczywiscie.
evita0007