joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

3 Bit

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i słodkie ciasto bez pieczenia, w sam raz do kawy.

3 Bit Więcej zdjęć (4)

Składniki:

3 Bit

 

  • ok 4 paczki herbatników
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2l mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kostka masła w temp pokojowej
  • puszka masy krówkowej
  • 40 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

 

  • 1/4 tabl czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

3 Bit
Budynie przygotować w 1/2l mleka. do gorącego dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać budyń. Formę (21cmx21cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników i wylać masę budyniową. Wyrównać wierzch i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawic do lodówki. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. odstawic do napęcznienia. Podgrzewać do czasu aż się rozpuści, lekko przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto, posypać startą na tarce czekoladą..
3 Bit
Foremkę (21x21) wyłożyc folią aluminiową, wyłożyc herbatniki
3 Bit
Ugotować budyń, do gorącego dodać galaretkę, wymieszać
3 Bit
Masę budyniową wyrównać i wyłożyc warstwę herbatników

Tagi:

czekolada