dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

3 bit dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne i bardzo dobre ciasto :)

3 bit dayzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

3 bit dayzi

 

  • ok 4 paczek herbatników
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szkl mleka
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 1 puszka masy krówkowej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

3 bit dayzi
Dno tortownicy i boki wykładamy herbatnikami. Na ciastka wykładamy masę krowkową i równo rozprowadzamy (aby łatwiej można było ją rozsmarować, należy puszkę na chwilę włożyć do gorącej wody). Rozprowadzoną masę przykrywamy herbatnikami. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie i 4 łyż cukru, a pozostałe mleko zagotowjemy. Do gorącego mleka wlewamy zawiesine budyniową i ciągle mieszając krótką chwilę gotujemy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę i stopniową dodajemy do niego ciągle ucierając wystudzony budyń. Gotowy krem budyniowy wykładamy na herbatniki. Krem przykrywamy kolejno warstwo ciastek. Śmietane ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem i ponownie wykładamy na ciastka. Ubitą śmietane przykrywamy herbatnikami. Na koniec polewamy wierzch ciasta polewą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego.
3 bit dayzi
Herbatnikami przekładmay każdą warstwe ciasta.
3 bit dayzi
Masy równomiernie rozprowadzamy po całości.
3 bit dayzi
Na koniec oblewamy ciasto polewą czekoladową.