Sposób przygotowania:
3 bit Ilony
Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Zwracajmy jednak uwagę na to, żeby kupić budynie, które są gęste, a nie ciągnące i gumowate. Gdy budynie wystygną przygotowujemy masę budyniową. Masło roślinne miksujemy z cukrem pudrem, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. W dużej, prostokątnej blaszce układamy herbatniki. Na jedną warstwę wychodziło mi ich 20. Na herbatniki wykładamy masę krówkową lub ugotowane mleko skondensowane słodzone( mleko gotujemy na małym ogniu w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie przez około 1,5- 2 godziny). Na masę krówkową wykładamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Śmietanę wykładamy na herbatniki i całość posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia.