Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

3 bit Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto bez pieczenia. Czyli jak zachwycić gości w kilka chwil.

3 bit Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 bit Ilony

 

  • 60 sztuk herbatników
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 220 g masła roślinnego/ margaryny
  • 1 puszka masy krówkowej/ mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

3 bit Ilony
Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Zwracajmy jednak uwagę na to, żeby kupić budynie, które są gęste, a nie ciągnące i gumowate. Gdy budynie wystygną przygotowujemy masę budyniową. Masło roślinne miksujemy z cukrem pudrem, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. W dużej, prostokątnej blaszce układamy herbatniki. Na jedną warstwę wychodziło mi ich 20. Na herbatniki wykładamy masę krówkową lub ugotowane mleko skondensowane słodzone( mleko gotujemy na małym ogniu w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie przez około 1,5- 2 godziny). Na masę krówkową wykładamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Śmietanę wykładamy na herbatniki i całość posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia.
3 bit Ilony
W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników.
3 bit Ilony
Na herbatniki wykładamy masę krówkową lub mleko skondensowane.
3 bit Ilony
Następnie wykładamy masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
3 bit Ilony
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany.